**Sekalipun dunia ini penuh dihujani dengan nikmat Allah S.W.T...D.U.N.I.A bukanlah Syurga....**Orang tidak akan tahu makna KAYA, jika tidak pernah merasa MISKIN..dan orang tidak akan tahu manisnya CINTA..jika tidak prnah merasai pahitnya KECEWA....**Sekalipun dunia ini penuh dihujani dengan nikmat Allah S.W.T...D.U.N.I.A bukanlah Syurga....**Orang tidak akan tahu makna KAYA, jika tidak pernah merasa MISKIN..dan orang tidak akan tahu manisnya CINTA..jika tidak prnah merasai pahitnya KECEWA....**Sekalipun dunia ini penuh dihujani dengan nikmat Allah S.W.T...D.U.N.I.A bukanlah Syurga....**Orang tidak akan tahu makna KAYA, jika tidak pernah merasa MISKIN..dan orang tidak akan tahu manisnya CINTA..jika tidak prnah merasai pahitnya KECEWA....**

Tuesday, May 26, 2009

‎"Tesis"...-siap suda akhirnya-‎

Apa yang penting sekali di dalam penulisan tesis ini adalah untuk memastikan makanan yang disediakan adalah "halalan thoyyiban", ALLAH S.W.T berfirman di dalam surah Al-Baqarah:

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا كُلُوا مِنْ طَيِّبَاتِ مَا رَزَقْنَاكُمْ وَاشْكُرُوا لِلَّهِ إِنْ كُنْتُمْ إِيَّاهُ تَعْبُدُونَ


Wahai orang-orang yang beriman! Makanlah dari benda-benda yang baik (yang halal) yang telah Kami berikan kepada kamu, dan bersyukurlah kepada Allah, jika betul kamu hanya beribadat kepadanya.

Sedikit kesimpulan ttg hasil penulisan TESIS ni,....jom baca..


"Preparing, Handling and Storage of Halal Food for Syariah and Halal Standard "
-Penyediaan, Pengendalian dan Penyimpanan Makanan Halal Menurut Syariah dan Standard Halal-

Makanan sangat penting kepada manusia untuk memberikan tenaga bagi melakukan apa2 sahaja pekerjaan..oleh sebab itu pengguna haruslah berhati2 dalam memilih makanan, makanan yang sihat dan selamat adalah baik untuk tubuh badan..selain itu satus kehalalan sesuatu makanan juga penting kepada manusia kerana makanan yg masuk kedalam tubuh badan membentuk keperibadian seseorang.

Daripada Abu hurairah, rasululah S.A.W telah bersabda: telah datang seorang seorang lelaki dari tempat yang jauh, rambutnya tidak terurus penuh dengan debu, dia mengangkat kedua tangannya ke langit sambil berdoa, wahai tuhanku, wahai tuhanku, padahal makananya haram, minumannya haram, pakaiannya haram dan diberi makan dengan yang haram pula, maka bagaimana doanya itu dikabulkan??. –riwayat Tarmizi dan Muslim-

Di dalam hadis tersebut jelas menyatakan bahawa mereka yang makan dan minum daripada benda yang haram sukar dimakbulkan doanya..

Makanan yg diproses, dibungkus atau dijual hendaklah mengikut prosedur yg telah ditetapkan..sumber2 makanan hendaklah halal dan bukannya daripada sumber2 yg haram..Segala peralatan yg digunakan untuk menyediakan makanan hendaklah bersih dan dijauhi daripda bahan2 yang haram,..dapur, peralatan pinggan mangkuk,sudu, pisau dan garfu yg digunakan untuk memasak makanan yg tidak halal hendaklah disamak terlebih dahulu apabila peralatan2 itu hendak digunakan bagi memasak masakan halal. Samak yg dimaksudkan adalah kaedah yg digunakan untuk menghilangkan bahan2 haram yang terdapat pada peralatan tersebut. Kaedah samak yg digunakan adalah mengikut apa yg telah ditetapkan oleh syarak.

Bagi proses pengendalian daging halal pula..haiwan yg hendak disembelih haruslah binatang yg halal untuk dimakan...dan haiwan tersebut mestilah disembelih oleh orang islam yg berakal...bagi proses penyembelihan secara mekanikal juga hendaklah mengikut cara penyembelihan yg telah ditetapkan syarak.

Pengedar atau pengeluar makanan haruslah mengutamakan kebersihan dari segala sudut seperti,tempat, bahan-bahan ramuan, dan juga peralatan, ini sangat penting bagi mengekalkan kepercayaan pengguna terhadap produk yang kita keluarkan..pematuhan terhadap undang-undang dan garis panduan yang disediakan seperti Good Maufacturing Practise (GMP), Malaysian Standard (MS 1500:2004), Good Hygiene Practise (GHP), Good Agriculture Practise(GAP), dan Codex Alimentarius dapat membantu pengedar, penyedia dan pengeluar makanan untuk menghasilkan makanan halal, dan menjaga kebersihan.

p/s: Thanks of bless to my frens, AISHAH MOKHTAR,..(sahabat yg pertama skali, yg membantu sy mencari bahan utk tesis, and adik Aqilah dn sahabat2nya..(org terakhir yg sy kira...membenarkan kami menghabiskan hari2 bagi menyempurnakan tesis kami di rumahnya)
dan sahabat2 yg membantu disaat kritikal: Nur Azmira Zakora, Ruzana Rusli, Wan Norisa Wan Ngah, Norhamizah Abd Hadi, NurSazliana Yusoff dan Munir Zihni...and all of you...thanks..thanks..;p

6 comments:

Anonymous said...

aik...
terharunya..
nama saya pn ada..
hehehe..
salah satu kenangan terakhir di usim...

Thuraya said...

tu la...tenkiu la kat smua..
tak terbalas...
paling terharu..
saat2 kritikal tu la..
terpaksa MENUMPANG...
huhuhuuhu

Aisyah Ahmad said...

matnyer name kas tak dok...
ini tidak adil!!
sessi pembakaran blog akan bermula..
dalam kiraan 400..
bersedialah anda!!!!
4000..399..398...397........................1...
FIRE!!!!
hahahaha padan muke!
*wink

Thuraya said...

ner bleh letak name oak kat sini...
nanti terbakor blog nih..
abih name oak...sayang tuh...hehehehhe

naziera said...

wei..tesis ko in english la ek??wah..mantoppp skang ek..hehe

Thuraya said...

yup..dua bahasa saje dibenarkan.,,
takder lah mantap maner pon...ko pon bley buat naziera...tu blum bahasa Arab lagi..

ni pun banyak rujuk kpd mereka yg pakar bahasa..huhu..takot salah Grammar...